O projektu

interreg-logo

Glavni cilj projekta KRASn'KRŠ je očuvanje i valorizacija bogate prirodne i kulturne baštine na području nove prekogranične održive destinacije KRASn'KRŠ (složenice od riječi KRAS na slovenskom i KRŠ na hrvatskom), u kojem se promoviraju četiri tipične vrste krškog krajolika i njihovo nasljeđe prema načelima održivog turizma: nizak krš, dodirni (kontaktni) krš, visoki i obalni krš.

Svojom inovativnom interpretacijom baštine, turistička ponuda prilagođena je potrebama modernih posjetitelja. S inovativnim tumačenjem baštine, prilagodit ćemo postojeću turističku ponudu potrebama suvremenih posjetitelja. Potonji će biti povezan s četiri vrste krških i postojećih zaštićenih cjelina krškog naslijeđa na navedenim krškim tipovima u Sežani (niski krš), Škocjanskim špiljama (dodirni krš), Brodu na Kupi (visoki krš) i Puntu (obalni krš). Turistička ponuda odredišta bit će uspostavljena s 18 4karst in KarsTrail prekograničnih proizvoda održivog turizma koji se temelje na principima održivog turizma za različite ciljane skupine posjetitelja (obitelji, planinare, bicikliste, itd.).

Integracija male i rascjepkane turističke ponude za usmjeravanje posjetitelja u zaleđe također vrijedno promatranja će se ostvariti usmjeravanjem posjetitelja na manje poznate vruće točke krške seoske baštine u zaleđu. Lokalno stanovništvo također će imati izravne koristi jer će se otvoriti mogućnosti za nova radna mjesta u turizmu. Inovacija projekta je integrirani pristup očuvanju i promicanju baštine u kombinaciji s pristupom trostrukog tumačenja baštine.

Za destinaciju KRASn'KRŠ i odabrane ciljane skupine stvorena je digitalna navigacijska platforma SmarTKarst (www.smartkarst.eu), koja sažima, povezuje i nadograđuje (u okviru mogućnosti interpretativnih alata) sadržaj 4Karst i KarsTrail proizvoda, te pruža informacije o stazama i kršu na moderan način. Temelji se na kartografskom nacrtu na kojem su naznačene sve lokacije uključene u odredište: područja interpretacijskih centara i poligona, hotspotovi (vruće točke), postojeći turistički sadržaji i mreža staza. U tu svrhu je trasirana mreža biciklističkih i planinarskih staza kroz postojeću komunikacijsku infrastrukturu. Pomoću digitalne platforme SmarTkarst želimo posjetitelje održivo usmjeriti na sve atrakcije odredišta.

krasnkrs-logo


zrc   ksp   psj   gp   pmr   punat   muze